Ett strå vassare

Det är stor skillnad på olika vitlökstyper. Att odla fram frön till Hammarvitlöken tar 5 år. Odlingen är manuell och mycket krävande. Endast ett fåtal platser i Tjeckien lämpar sig för att odla fram Hammarvitlökens fantastiska egenskaper.

Här odlas Hammarvitlöken

Utsikt över det tjeckiska landskapet - idealiskt för odling av vitlök

Vad skiljer Hammarvitlöken från vanlig vitlök?

Innan Hammarvitlöken blommar bildas en svans i toppen. Den ser ut som en kulhammare och har givit upphov till namnet. Vanlig vitlök planteras på våren och blommar på sommaren, då den skördas. Det är här den stora skillnaden ligger. Hammarvitlöken tillåts aldrig blomma. Själva blomningen stjäl näring som gör att vanlig vitlök gärna skrumpnar efter en kort tid. Hammarvitlöken håller sig upp till tio månader om den förvaras mörkt och svalt.

Hammarvitlöken klipps av från stjälken

Efter skörden torkas den oklippt i stora knippor under tre veckor. 
Sedan klipps lökarna av och en tre till fem centimeter lång styv stjälk lämnas kvar.

Endast ett fåtal platser är lämpade för odling om man vill nå det bästa resultatet. Plantan får stå i jorden nästan ett år och klipps två gånger innan den skördas. Därför behåller den all sin näring. Hammarvitlöken skördas i månadsskiftet juli-augusti och tillgången är begränsad.

 

Landskapet Severoceský i nordvästra Tjeckien

Härifrån kommer det klyftiga kraftpaketet  som heter Hammarvitlök. Genom distriktet  flyter floden Ohre, som mellan Litomerice och Lovosice mynnar ut i floden Elbe. Den farbara floden Elbe mynnar i sin tur ut åtskilliga mil västerut i Hamburg.

Vitlöksdistriktet

Zatec: Här finns det sandig jord och i den trivs inte Hammarvitlöken. Men här odlas silverlök, rödlök och vanlig gul lök.
Louny: Berömt för sina bryggerier och den ljusa lagerölen. I detta område odlas mycket Hammarvitlök.
Libochovice: Mycket vitlök och äpplen. Bl a ett bränneri som gör utsökt Calvados.
Lovosice och Litomerice: Markerar slutet på vitlöksdistriktet med många gamla slott och kulturplatser.
I distriktet finns det urgamla humleodlingar som tyvärr håller på att försvinna p g a utländsk konkurrens och minskad efterfrågan.

 

|Upp på sidan | Startsidan |