En tanke bedre

Det er stor forskjell på forskjellige typer hvitløk. Å dyrke frem frø til Hammarhvitløken tar 5 år. Dyrkingen er manuell og meget krevende. Det er kun noen få plasser i Tsjekkia som egner seg til å dyrke frem Hammarhvitløkens fantastiske egenskaper.

Hvitløkdistriktet

Utsikt over det tsjekkiske landskapet – ideelt for dyrking av hvitløk

Hva er forskjellen på Hammarhvitløk og vanlig hvitløk?

Før Hammarhvitløken blomstrer dannes det en hale på toppen. Den ser ut som en kulehammer og derav navnet. Vanlig hvitløk plantes på våren og blomstrer på sommeren, da den høstes. Det er her den store forskjellen ligger. Hammarhvitløken tillates aldri å blomstre. Selve blomstringen stjeler næring som gjør at vanlig hvitløk gjerne skrumper inn etter en kort stund. Hammarhvitløken holder seg opptil ti måneder dersom den oppbevares mørkt og kjølig.

Hammarhvitløken klippes fra stilken

Etter høstingen tørkes den uklippet i store knipper i tre uker. 
Deretter klippes løkene av og en tre til fem centimeter lang stiv beholdes.

Det er kun et fåtall plasser som egner seg for dyrking om man vil oppnå det beste resultatet. Planten får stå i jorden nesten et år og klippes to ganger før den høstes. Derfor beholder den all sin næring. Hammarhvitløken høstes i månedsskiftet juli-august og tilgangen er begrenset.

Landskapet Severoceský i nordvestre Tsjekkia

Herfra kommer den finurlige kraftpakken  som heter Hammarhvitløk. Gjennom distriktet  flyter elven Ohre, som mellom Litomerice og Lovosice munner ut i elven Elbe. Den farbare elven Elbe munner i sin tur ut atskillige mil lenger vest i Hamburg.

Zatec: Her finnes det sandholdig jord og i den trives ikke Hammarhvitløken. Men her dyrkes sølvløk, rødløk og vanlig gul løk.
Louny: Berømt for sine bryggerier og det lyse lagerølet. I dette området dyrkes det mye Hammarhvitløk.
Libochovice: Mye hvitløk og epler. Bl a et destilleri som lager utsøkt Calvados.
Lovosice og Litomerice: Markerer slutten på hvitløksdistriktet med mange gamle slott og kulturplasser.
I distriktet finnes det urgamle humleavlinger som dessverre holder på å forsvinne p g a utenlandsk konkurranse og lavere etterspørsel.

|Opp på siden | Startsiden |

Sist oppdatert 2002-07-08