Det tar 5 år fra frø til ferdig Hammarhvitløk 

De hvitløker som reserveres til setteløk forblir urørte til de avgir frø i september. De lilla avlange frøene ligner mest kummin. Året etter sorteres de små frøene etter størrelse og bare de med en hårfin hale duger til setting. I begynnelsen av oktober sår man disse små frøene med omsorgsfull hånd. Under det tredje året dannes det svarte frøkapsler som ser ut som kuler med 4 mm diameter. Frøkapslene settes på en annen avlingsplass. Det fjerde året dannes det små fedd som til sammenligning er store som neglen på en voksen kvinne. Igjen må man plante disse små feddene med 20 til 25 cm mellomrom på en ny avlingsplass. Til slutt det 5. året får man frem førsteklasses setteløk av Hammarhvitløken.

Setteløk med hale

Setteløk av første kvalitet. Feddene veier 20-25 g /stk

Hvitløksprodusent

 

Setteløken sertifiseres deretter av de Tsjekkiske jordbruksmyndighetene. Når en bonde får setteløken sertifisert, bytter han løken med en annen bonde i distriktet. 
Dette gjøres for å forhindre missvekst og sykdommer i hvitløksproduksjonen.

Det kreves stor tålmodighet hos bøndene for å få en god avling. Alle bønder må kontrollere plantene minst ti ganger per sesong. Hammarhvitløken er meget følsom ved avling. Den kan vokse bra i en del av en by og dårlig i en annen. Hvitløken står i jorden fra slutten av september til juli neste år, deretter høstes den.

Hammarhvitløk med røtter og stilkEtter tre ukers tørking skjæres røttene bort. Det er viktig at de er jevnt skåret slik at det dannes en hvit ring i bunnen på Hammarhvitløken. Deretter skjæres de lange stilkene bort og man lar det bare sitte igjen en tre cm lang stilk. 
Den er hard som en trepinne og det finnes ingen annen hvitløksart som danner en så hard stilk. Rundt denne stilken sitter det 4 - 6 herlig store blålilla hvitløkfedd.

 

|Opp på siden| Startsiden |