Myter og historier om hvitløk

1. premie i produsentkonkurranse

Før i tiden hengte man opp flettet hvitløk for å drive bort onde ånder. Blivende bruder ble "kvastet" med hvitløkstilker som skulle motvirke fremtidige sykdommer og sørge for at kvinnen fødte friske barn.

 

Tibetanerne har eldgamle oppskrifter mot mageproblemer og forstoppelser. De knuste hvitløken i en tremorter og tilsatte alkohol. Man begynte med en dråpe og deretter økte man doseringen med en dråpe per dag i ti dager, for deretter å redusere doseringen på samme måte i like mange dager.

Hvitløken er nevnt i hieroglyfer og man har funnet den i faraoenes graver i Egypt. Arbeiderne som bygde Cheops-pyramiden for ca 5 800 år siden skal ha streiket når hvitløkskvoten uteble. Hvitløken ble dyrket i Babylons hengende hager og romerne fikk hvitløk for å styrke seg på før de gikk i strid. Soldatene tygget hvitløken som godteri og ga den navnet "den stinkende rosen". Vikingene spiste store mengder hvitløk før de ga seg ut på plyndringstokt for å styrke motet og energien.

På middelalderen bar man hvitløk rundt halsen for att stoppe varulver og man hengte hvitløk over døråpninger mot onde krefter.


"Aller kjæreste aktører, spis ikke hvitløk eller surkål, fordi det vi ånder ut skal være søtt."

William Shakespeare


"Ajo puro y vino crudo, passan el puerto seguro"

"Ren hvitløk og sterk vin hjelper når man skal passere de høye fjellpassasjene"


"Åhh, Sir, det er bra du er konge! Ellers hadde ingen stått ut med deg. Du stinker som pesten!"

En av den franske kong Henrik IV’s elskerinner som beklager seg


"Det er ingenting for damers gom, ikke heller for deres oppvaktere"

Elisabet I av England


"Det er ingen overdrivelse å si at fred og lykke begynner, geografisk sett, der man bruker hvitløk i matlagingen"

Marcel Boulestin, fransk gastronom


"Han kan glemme ditt navn. Men han vet at du har vært der"

Reklame for hvitløkparfyme


"Han tok en av feddene og dro av deres skall med tommelneglen. Han kledde av henne naken som hun var den dag hun ble født, med hennes brysters vite linjer, med det hemmelighetsfulle kjøttet. Så fremsto feddet i all sin prakt, den eneste, den enkle, den klare og den rene"

Middelalder


"...Nå tar du noen hvitløker, beføler først dette edle elfenben, kjenner lukten av dens spesielle aroma, lar så den hakkede hvitløken forenes med den gule løken og tomatene til løkene blir gullfarget.
I mens kokes havkrepsen i dampen og ferdigkokte fullendes deres smak i en saus bestående av oseanenes saft og det klare vannet som løkene avgir.
Det gjenstår bare å la fløten fallen ned som en tyktflytende rose og la stuingen sakte koke opp over ilden: essensene av Chile.
Og til bordet ankommer de nygifte smakene fra havet og jorden for at du i denne retten skal oppleve himmelen..."

Pablo Neruda