Myter och historier om vitlök

1:a pris i odlingstävling Förr i tiden hängdes flätad vitlök upp för att driva bort onda andar. Blivande brudar "kvastades" med vitlöksstjälkar som skulle motverka framtida sjukdomar och se till att kvinnan födde friska barn.

Tibetanerna har uråldriga recept mot magbesvär och förstoppningar. De krossade vitlöken i en trämortel och tillsatte alkohol. Man började med en droppe och sedan ökade man doseringen med en droppe per dag i tio dagar, för att sedan minska doseringen på samma sätt i lika många dagar.

Vitlöken finns omnämnd i hieroglyfer och man har funnit den i faraonernas gravar i Egypten. Arbetarna som byggde Cheops-pyramiden för c:a 5 800 år sedan lär ha strejkat när vitlöksransonen uteblev. Vitlöken odlades i Babylons hängande trädgårdar och romarna fick vitlök för att stärka sig innan strid. Soldaterna tuggade vitlöken som snacks och gav den namnet "stinkande rosen". Vikingarna åt stora mängder vitlök innan man gav sig ut på plundringståg för att stärka modet och energin.

På medeltiden bar man vitlök runt halsen för att stoppa varulvar och man hängde vitlök över dörröppningar mot onda krafter.

 


"Allra käraste aktörer, ät inte vitlök eller surkål, ty det vi andas ut skall vara sött."

William Shakespeare


"Ajo puro y vino crudo, passan el puerto seguro"

"Ren vitlök och starkt vin hjälper när man ska passera de höga bergspassen"


"Åhh, Sir, vilken tur att ni är kung! Annars hade ingen stått ut med er. Ni stinker som ett as!"

En av den franske kungen Henrik IV:s älskarinnor som beklagar sig


"Det är inget för damers gom, inte heller för deras uppvaktande"

Elisabet I av England


"Det är ingen överdrift att säga att fred och lycka börjar, geografiskt sett, där man använder vitlök i matlagningen"

Marcel Boulestin, fransk gastronom


"He may forget your name. But he'll know you've been there"

Reklam för vitlöksparfym


"Han tog en av klyftorna och drog av dess hölje med tumnageln. Han klädde av henne naken som hon var den dag hon föddes, med hennes brösts vita linjer, med det hemlighetsfulla köttet. Så framstod klyftan i all sin prakt, den enda, den enkla, den klara och den rena"

Medeltida


"...Nu tar du några vitlökar, smeker först detta ädla elfenben, känner lukten av dess vredgade arom, låter så den hackade vitlöken förenas med den gula löken och tomaterna tills lökarna får guldfärg.
Under tiden kokas havskräftorna i ångan och färdigkokta fulländas deras smak i en sås bestående av oceanens saft och det klara vatten som lökarna avger.
Det återstår bara att låta grädden falla ner som en tjockflytande ros och att över elden sakta stuvningen koka upp: essenserna av Chile.
Och att till bordet anländer de nygifta smakerna från havet och jorden för att du i denna rätt ska uppleva himlen..."

Pablo Neruda