De middelmaat overtreffend

Er zijn grote verschillen tussen de diverse soorten knoflook. Het duurt vijf jaar om de zaadjes van de Hammergarlic voort te brengen. De verbouw geschiedt manueel en is bijzonder veeleisend. Slechts enkele gebieden in de Tsjechische Republiek zijn geschikt voor de Hammergarlic om zijn voortreffelijke eigenschappen te kunnen ontwikkelen.

Tsjechische landschap

Uitzicht van het  Tsjechische landschap - ideaal voor de verbouw van knoflook

Wat onderscheidt de Hammergarlic van de overige knoflook?

Voordat de Hammergarlic bloeit, groeit een spruit aan de bovenkant. Het lijkt op een bolle hamer, vandaar zijn naam. Het grote verschil tussen normale knoflook en Hammergarlic is dat normale knoflook in het voorjaar wordt geplanteerd en bloeit in de zomer, wanneer het wordt geoogst. Terwijl de Hammergarlic niet mag bloeien. De eigenlijke bloei berooft de knoflook van voeding, dit maakt dat normale knoflook sneller vatbaar is voor verdorring. De Hammergarlic blijft wel tot tien maanden vers, indien bewaart in een koele donkere plek.

Na de oogst wordt het drie weken in grote bundels gedroogd, en daarna gesneden. 
Hierna worden de bollen afgesneden, een harde stengel met een lengte van 1 tot 5 cm achterlatend.

Met het oog op het verkrijgen van optimale resultaten zijn slechts een paar locaties geschikt voor de verbouw. De plant verblijft ongeveer een jaar in de grond en wordt twee keer geknipt voordat het geoogst wordt. Dit stelt het in staat al zijn voeding te behouden. De Hammergarlic wordt geoogst tegen de maandwisseling van juli en augustus. Het aanbod is vrij beperkt.

|Terug naar boven|Home|

Laatst bijgewerkt 2002-07-01