Van zaad naar volgroeid gewas, een vijfjarig proces voor de Hammergarlic

De knoflookbollen bestemd voor plantering worden onberoerd gelaten totdat zij zaad produceren in september. De lange, paarse zaden doen denken aan komijn. Het volgende jaar worden de kleine zaden op grootte gesorteerd. Slechts die zaden met een staart ter breedte van een haar zijn geschikt gezaaid te worden. Begin oktober worden deze kleine zaden met de grootste zorg gezaaid. Tijdens het derde jaar vormen zij capsules met zwart zaad die lijken op kleine bollen met een 4 mm doorsnede. De zaadcapsules worden geplanteerd opeen nieuwe plek. In de loop van het vierde jaar worden kleine teentjes gevormd zo groot als een vingernagel van een volwassen vrouw. Opnieuw worden deze kleine teentjes op een nieuwe plek geplanteerd met een onderlinge afstand van 20 - 25 cm. In het vijfde jaar is tenslotte de Hammergarlic gegroeid tot een gewas van de allerhoogste kwaliteit.

Bollen van topkwalitet. Elk teentje weegt 20 -  25 g.

 

De bollen worden dan gewaarmerkt volgens de Tsjechishe landbouwvoorschriften. Wanneereen teler zijn knoflookbollen heeft gewaarmerkt, ruilt hij deze met bollen van een andere teler in het gebied. Op deze wijze wordt misoogst en ziekte in de knoflookproduktie vermeden. 

Een goede oogst vereist veel geduld van de telers. Elke teler moet de planten minstens tien keer controleren tijdens elke nieuwe ontwikkelingsperiode.

 

 

Hammergarlic is bijzonder gevoelig tijdens zijn verbouw. Soms groeit hij goed in een deel van een dorp en slecht in een ander deel. De knoflook blijft in de grond vaneind september tot juli het jaar daarop om dan vervolgens geoogst te worden.

Na drie weken drogen, worden de wortels afgesneden. Het is belangrijk ze recht af te snijden, zodat  een witte ring zich kan vormen aan de onderkant van de Hammergarlic. Hierna worden de lange stengels afgesneden, zodat slechts een drie centimeter lange stengel overblijft. Deze is zo hard als een houten stok. Bij geen andere knoflooksoort ontwikkelt zich zo een harde stengel. Rondom de stengel zitten 4 - 6 enorm grote paars-blauwe knoflookteentjes.

|Naar boven|Home|