Mythen en legenden over knoflook

Vroeger hangde men gevlochten knoflook op om kwade geesten te verjagen. Toekomstige bruiden werden met knoflookstengels "geslagen" om hun tegen ziektes te beschermen en om hun te verzekeren van het baren van gezonde kinderen

De Tibetanen bezitten aloude recepten tegen maagkwaaltjes en verstopping. Ze verpletterden de knoflook in een houten mortel en voegden alcohol toe. Begonnen werd met een druppel, daarna werd de dosering vermeerderd met een druppel per dag gedurende tien dagen, vervolgens werd de dosering met dezelfde hoeveelheid verminderd tijdens hetzelfde aantal dagen.

Knoflook werd reeds vernoemd in de hiërogliefen, en is in de graven van de Egyptische Farao's gevonden. De slaven die de Cheops pyramide bouwden voor ongeveer 5.800 jaar geleden staakten wanneer hun knoflooksrantsoen uitbleef. Knoflook werd verbouwd in de hangende tuinen van Babylon, en de Romeinen kregen knoflook om zich aan te sterken voor een srtijd. De soldaten kauwden op de knoflook als ware het een hartig hapje, en noemden het "de stinkende roos". De Vikings aten grote hoeveelheden knoflook alvorens zij gingen plunderen om hun moed en energie op te kikkeren.

In de middeleeuwen werd knoflook om de nek gehangen om weerwolven op afstand te houden en men hangde knoflook boven deuropeningen om zich te behoeden voor kwade krachten.


"En, allerliefste acteurs, eet geen uien noch knoflook, gezien de fijne adem die we moeten slaken."

William Shakespeare, A midsummer night´s dream


"Ajo puro y vino crudo, passan el puerto seguro"

”Pure knoflook en sterke wijn helpen wanneer je op het punt staat de hoogste bergpassen te beklimmen”


 

Marcel Boulestin, Frans gastronoom


"He may forget your name. But he'll know you've been there"

Reclame voor  knoflook


"Hij nam een van de teentjes en trok het velletje af met de nagel van zijn duim. Hij ontkleedde haar totdat ze zo naakt was als op de dag zij geboren werd, met de witte contouren van haar borsten, met het geheimzinnige vlees. Zo ziet het teentje uit in al zijn pracht, de enige, de enkele, de zuivere en de pure."

Medieval


"...Neem nu wat knoflook, koester eerst dit edele ivoor, ruik haar toornige aroma, vermeng vervolgens de gehakte knoflook met de uien en de tomaten totdat de uien goudkleurig uitziet.
Stoom ondertussen de zeekreeft, wanneer deze mals  is, voeg dan toe een saus bestaande uit sap van de zee en het heldere water van de uien.
Nu resteert nog het druppelen van een scheut slagroom in de vorm van een dikvloeiende roos, langzaam breng je dan dit kostbare goedje aan de kook: de essence van Chile. En aan tafel komen de pasgetrouwden en de smaak van land en zee, zodat in dit gerecht de hemel wordt beleeft…"

Pablo Neruda