Astetta parempi

Eri valkosipulilajeilla on suuri ero. Vasaravalkosipulin siementen viljeleminen kestää viisi vuotta. Viljely tapahtuu käsin ja se on hyvin vaativaa. Vain harva paikka Tŝekissä soveltuu Vasaravalkosipulin fantastisten ominaisuuksien viljelyyn.

Valkosipulialue

Näkymä tŝekkiläisen maiseman ylitse - ihanteellinen valkosipulin viljelyyn

Mikä erottaa Vasaravalkosipulin tavallisesta valkosipulista?

Ennenkuin Vasaravalkosipuli kukkii, muodustuu sen päähän häntä. Se näyttää pallopäävasaralta ja siitä se on myös saanut nimensä. Tavallinen valkosipuli istutetaan keväällä ja se kukkii kesällä, jolloin se korjataan sadoksi. Tässä on se suurin ero. Vasaravalkosipulin ei anneta koskaan kukkia. Itse kukinta varastaa ravintoa, minkä takia tavallinen valkosipuli pian lakastuu. Vasaravalkosipuli pysyy hyvänä kymmenen kuukautta, jos sitä säilytetään pimeässä ja viileässä.

Vasaravalkosipuli leikataan varresta

Sadonkorjuun jälkeen se kuivataan leikkaamattomana suurissa nipuissa kolmen viikon ajan.
Sitten sipulit leikataan ja 3-5 cm pitkä jäykkä varsi jätetään jäljelle

Vain harvat paikat soveltuvat viljelyyn, jos halutaan saavuttaa parhain tulos. Taimenen pitää olla maassa melkein vuosi ja se leikataan kaksi kertaa, ennenkuin se korjataan sadoksi. Siksi se säilyttää kaiken ravintonsa. Vasaravalkosipulin sadonkorjuuaika on heinä- ja elokuun vaihteessa ja sitä on saatavilla vähän.

Severoceskýn maakunta Luoteis-Tŝekissä

Täältä tämä viisas voimapaketti nimeltään Vasaravalkosipuli on kotoisin. Alueen läpi virtaa Ohre-joki, joka Litomericen ja Lovosicen välissä laskee Elbe-jokeen. Kulkukelpoinen Elbe-joki päättyy puolestaan kymmenien kilometrien päähän länteen, Hampuriin

Zatec: Täällä maa on hiekkainen ja siinä ei Vasaravalkosipuli viihdy. Mutta täällä viljellään hopea- ja punasipulia, sekä tavallista keltaista sipulia.

Louny: Kuuluisa panimoistaan ja vaaleasta lageroluestaan. Tällä alueella viljellään paljon Vasaravalkosipulia.

Libochovice: Paljon valkosipulia ja omenoita. Mm. viinantislaamo, joka tekee erinomaista Calvadosta.

Lovosice och Litomerice: Täällä loppuu valkosipulialue. Täällä on monta vanhaa linnaa ja kulttuuripaikkaa. Alueella on monta ikivanhaa humalaviljelystä, jotka valitettavasti ovat häviämässä ulkomaisen kilpailun ja vähentyneen kysynnän vuoksi.

 

 

|Ylös |Pääsivulle|

Viimeksi päivitetty 2002-07-09