Siemenen kasvaminen valmiiksi Vasaravalkosipuliksi kestää viisi vuotta  

Niihin valkosipuleihin, jotka varataan istutettaviksi ei kosketa ennenkuin ne siementävät syyskuussa. Liilanväriset ja pitkänomaiset siemenet muistuttavat lähinnä kuminaa. Vuosi sen jälkeen pienet siemenet lajitellaan koon mukaan ja vain ne, joilla on hiuksenhieno häntä kelpaavat istutettaviksi. Lokakuun alussa nämä pienet siemenet istutetaan huolella. Kolmannen vuoden aikana muodostuu mustia siemenkapseleita, jotka näyttävät kuulilta, jotka ovat halkaisijaltaan 4 mm. Siemenkapselit istutetaan toiseen viljelypaikkaan. Neljäntenä vuonna muodostuu pieniä viipaleita, jotka ovat kooltaan kuin aikuisen naisen kynsi. Nämä pienet viipaleet istutetaan jälleen uuteen viljelypaikkaan 20-25 cm:n päähän toisistaan. Viidentenä vuonna saadaan Vasaravalkosipulista vihdoinkin 1. luokan istutussipulia.

Istutussipuli, jossa häntä

1. luokan istutussipulia. Viipaleet painavat 20-25 g per kappale.

Valkosipuliviljelijöitä

Tŝekkiläiset maatalousviranomaiset antavat sen jälkeen istutussipulista laatutodistuksen. Kun viljelijän istutussipuli on saanut laatutodistuksen, vaihtaa hän sipulin alueen toisen viljelijän kanssa. Näin tehdään katojen ja sairauksien välttämiseksi valkosipulituotannossa.

Viljelijöiltä vaaditaan suurta kärsivällisyyttä hyvän sadon saamiseksi. Jokaisen viljelijän on tarkistettava taimet vähintään kymmenen kertaa viljelykaudessa. Vasaravalkosipuli on hyvin viljelyherkkää. Se voi kasvaa hyvin osassa kylää ja huonosti toisessa. Valkosipuli on maassa syyskuusta seuraavan vuoden heinäkuuhun asti, sitten se korjataan sadoksi. Kolmen viikon kuivaamisen jälkeen juuret leikataan pois.

Vasaravalkosipuli juurineen ja varsineen

On tärkeää, että ne on leikattu tasaisesti niin, että Vasaravalkosipulin pohjaan muodostuu valkoinen rengas. Sen jälkeen pitkät varret leikataan pois ja jäljelle jätetään vain kolme senttimetriä pitkä varsi. Se on jäykkä kuin puutikku, eikä ole toista valkosipulilajia, joka muodostaa niin kovan varren. Tämän varren ympärillä on 4-6 ihanan isoa, tumman liilanväristä valkosipulinkynttä.

 

 

|Ylös | Pääsivulle |

Viimeksi päivitetty 2002-07-09