Myyttejä ja tarinoita valkosipulista

1. palkinto viljelykilpailussa

Ennen vanhaan punottua valkosipulia ripustettiin esille pahojen henkien pois karkottamiseksi. Tulevia morsiamia "piiskattiin" valkosipulin varsilla tulevien sairauksien estämiseksi. Myös siksi, että nainen synnyttäisi terveitä lapsia..

 

Tiibetiläisillä on ikivanhoja reseptejä vatsavaivoihin ja ummetukseen. He hienonsivat valkosipulin puumorttelissa ja lisäsivät siihen alkoholia. Ensin yksi tippa ja sitten annostusta lisättiin tippa päivässä kymmenen päivän ajan. Sitten annostusta vähennettiin samalla tavalla yhtä monen päivän ajan.

Valkosipuli on mainittu hieroglyfeissä ja sitä on löydetty faaraoiden haudoista Egyptistä. Cheops-pyramidin noin 5800 vuotta sitten rakentaneiden työläisten väitetään lakkoilleen, kun valkosipuliannos jäi saamatta. Valkosipulia viljeltiin Babylonian riippuvissa puutarhoissa ja roomalaiset saivat valkosipulia vahvistaakseen itseään ennen taistelua. Sotilaat söivät valkosipulia pikkupurtavana ja antoivat sille nimen "löyhkäävä ruusu". Viikingit söivät suuria määriä valkosipulia ennenkuin lähtivät ryöstöretkelle vahvistaakseen mieltään ja saadakseen energiaa.

Keskiajalla valkosipulia kannettiin kaulassa ihmissusien pysäyttämiseksi. Valkosipulia ripustettiin myös oviaukkojen ylle pahoja voimia vastaan.


"Kaikkein rakkaimmat näyttelijät, älkää syökö valkosipulia tai hapankaalta, sillä se mitä hengitämme ulos, tulee olla makeaa."

William Shakespeare


"Ajo puro y vino crudo, passan el puerto seguro"

"Puhdas valkosipuli ja väkevä viini auttavat kulkemaan korkeissa vuorten solissa."


"Oh, Sir, mikä onni, että olette kuningas! Muuten ei kukaan olisi sietänyt teitä. Löyhkäätte kuin haaska!"

Eräs Ranskan kuninkaan Henrik IV:n rakastajattarista valittaa


"Se ei sovi naisten suuhun eikä heidän heilastelemiseen."

Elisabet I, Englannin kuningatar


"Ei ole liioiteltua sanoa, että rauha ja onni alkavat, maantieteellisesti katsottuna, sieltä missä käytetään valkosipulia ruoanlaitossa."

Marcel Boulestin, ranskalainen gastronomi


"He may forget your name. But he'll know you've been there"

Valkosipulihajuvesimainos


"Hän otti yhden valkosipulinkynsistä ja veti sen peitteen pois peukalonkynnellä. Hän riisui sen alasti, niinkuin se oli sinä päivänä kun se syntyi, rintansa valkoisine linjoineen ja salaperäisine lihoineen. Niin valkosipulinkynsi näyttäytyi kaikessa komeudessaan, se ainoa, yksinkertainen, kirkas ja puhdas."

Keskiajalta


"...Ota nyt muutama valkosipuli, hyväile ensin tätä jaloa norsunluuta, tunne sen kiukkuisen aromin tuoksu, anna sitten hienonnetun valkosipulin sekoittua keltaiseen sipuliin ja tomaatteihin, kunnes sipulit muuttuvat kullanvärisiksi.

Sillä aikaa meriravut keitetään höyryssä ja valmiiksikeitettyinä niiden maku tulee täyteläiseksi kastikkeessa, joka koostuu valtameren mehusta ja sipuleista irtoavasta kirkkaasta vedestä. Nyt annetaan vain kerman valua päälle kuin paksuna kelluva ruusu ja muhennoksen annetaan hitaasti kiehahtaa tulen yllä: Chilen esanssit. Näin nämä vastanaineet maut merestä ja maasta saapuvat pöydän ääreen, jotta sinä tässä ruoassa voisit kokea taivaan..."

Pablo Neruda