Et trin bedre

Der er stor forskel på forskellige slags hvidløg. At fremavle frø til Hammerhvidløg tager 5 år. Produktionen er manuel og meget krævende. Kun få steder i Tjekkiet egner sig til at fremavle Hammerhvidløgets fantastiske egenskaber.

Udsigt over det tjekkiske landskab - ideelt til produktion af hvidløg

Hvad adskiller Hammerhvidløg fra almindelig hvidløg?

Før Hammerhvidløget blomstrer dannes der en hale i toppen. Den ser ud som en kuglehammer og har givet hvidløget dets navn. Almindelig hvidløg sættes i jorden om foråret og blomstrer om sommeren, da det høstes. Det er her den store forskel er. Hammerhvidløget får aldrig lov til at blomstre. Selve blomstringen stjæler næring som gør at almindelig hvidløg gerne vil skrumpe efter en kort tid. Hammerhvidløget holder i op til ti måneder hvis det opbevares mørkt og køligt.

Efter høsten tørres det uklippet i store bundter i tre uger. 
Så klippes løgene af og en tre til fem cm lang stiv stilk efterlades.

Kun få steder egner sig til produktion hvis man vil opnå det bedste resultat. Planten får lov til at stå i jorden i næsten et helt år og bliver klippet to gange før den høstes. Derfor beholder den al næring. Hammerhvidløget høstes i juli-august og forsyningen er begrænset.

Landskabet Severoceský i nordvestre Tjekkiet

Herfra kommer den kløgtige kraftpakke der hedder Hammerhvidløg. Gennem distriktet  flyder floden Ohre, som mellem Litomerice og Lovosice munder ud i floden Elben. Den sejlbare flod Elben munder i sin tur ud adskillelige mil vestpå i Hamburg.

Zatec: Her er der sandjord og i den trives Hammerhvidløget ikke. Men her dyrkes røde løg og almindelige gule løg.
Louny: Er berømt for sine bryggerier og det lyse lagerøl. I dette område dyrkes der meget Hammerhvidløg.
Libochovice: Meget hvidløg og æbler. Blandt andet et brænderi der laver en udsøgt Calvados.
Lovosice og Litomerice: Markerer slutningen af hvidløgsdistriktet med mange gamle slotte og kulturelle steder.
I distriktet ligger der ældgamle humleplantager som detsværre er ved at forsvinde på grund af konkurrence fra udlandet og mindre efterspørgsel.

 

|Til toppen af siden | Startsiden |

Opdateret 2002-06-30