Myter og historier om hvidløg

1 . premie i producentkonkurrence

I gamle dage hængte man flettet hvidløg op for at drive onde ånder væk. Vordende brude blev "banket" med hvidløgsstilke som skulle modvirke fremtidige sygdomme og sørge for at kvinden skulle få raske børn.

 

Tibetanerne har ældgamle opskrifter mod mavepine og forstoppelse. De knuste hvidløget i en mortel af træ og blandede med alkohol. Man begyndte med en dråbe og så forøgede man dosisen med en dråbe om dagen i ti dage, for at så formindske dosisen på samme måde i lige mange dage.

Hvidløg er omtalt i hieroglyfer og man har fundet hvidløg i faraonernes grave i Ægypten. Det siges at arbejderne der byggede Cheops-pyramiden for ca. 5 800 år siden strejkede da hvidløgsransonen udeblev. Hvidløg dyrkedes i Babylons indhegnede haver og romerne spiste hvidløg for at styrke sig til strid. Soldaterne tyggede på hvidløget som snacks og gav det navnet "den stinkende rose". Vikingerne spiste store mængder hvidløg før de gik ud på plyndringstogt for at få bedre mod og energi.

I middelalderen bar man hvidløg runt om halsen for at stoppe varulve og man havde hvidløg hængende over døråbninger mod de onde krafter.

 


"Alderkæreste aktører, spis ikke hvidløg eller surkål, thi det vi ånder ud skal være sødt."

William Shakespeare


"Ajo puro y vino crudo, passan el puerto seguro"

"Ren hvidløg og stærk vin hjælper når man skal passere de høje bjergpas"


"Åhh, Sir, sikke et held at de er konge! Ellers havde ingen kunde holde dem ud. De stinker som et ådsel!"

En af den franske konge Henrik IV:s elskerinder der beklager sig


"Det er ikke noget for damers gane, heller ikke for deres opvartende"

Elisabet I af England


"Det er ingen overdrift at sige at fred og lykke begynder, geografisk set, hvor man bruger hvidløg i madlavningen"

Marcel Boulestin, fransk gastronom


"He may forget your name. But he'll know you've been there"

Reklame for hvidløgsparfume


"Han tog et af fedene og trak skallen af med tommelfingerneglen. Han klædte hende af nøgen som hun var den dag hun blev født, med hendes brysters hvide linier, Med det hemmelighedsfulde kød. Så fremstod fedet i al sin pragt, det eneste, det enkle, det klare og det rene"

Middelalderen


"...Nu tar du nogle hvidløg, stryger først dette ædle elfenben, føler lugten af dets vredes aroma, lader så det hakkede hvidløg forenes med det gule løg og tomaterne indtil løgene får guldfarve.
Under tiden koger havkrebs i dampen og færdigkogte fuldendes deres smag i en sovs som består af oceanens saft og det klare vand som løgene giver.
Da er det bare at lade fløden falde ned som en tyktflydende rose og at over ilden sagte lade stuvningen koge op: essenserne af Chile.
Og til bordet ankommer de nygifte smage fra havet og jorden for at du i denne ret skal opleve himmelen..."

Pablo Neruda